چربیای غیرمعمول در جاهای غیرمعمول

در مورد مضرات نوشابه و به عنوان یکی از آخرین خبره های بد واسه صنایع نوشابه سازی، محققان دانمارکی فهمیدن که نوشیدن نوشابهای غیررژیمی به افزایش قابل توجه تجمع چربی در کبد و ماهیچه های اسکلتی میرسه که هر دوی اینا می تونه به مقاومت انسولینی و دیابت منتهی بشه. این مطالعه نشون می ده افرادی که به مدت شش ماه هر روز نوشابه ی معمولی می خوردند دچار افزایش ۱۴۲-۱۳۲ درصدی چربی کبد، افزایش ۲۲۱-۱۱۷ درصدی چربی اسکلتی، و حدود ۳۰ درصد افزایش در چربی تری گلیسیرید خون و چربی در بقیه بخشای بدن می شدن. مصرف این اندازه نوشابه در افراد در مقایسه با کسائی که نوشیدنیای دیگر مثل آب یا شیر مصرف کرده بودن به افزایش ۱۱ درصدی کلسترول منتهی شده بود.

افزایش چربیای ناحیه شکم در اثر مصرف نوشابهای رژیمی

مضرات نوشابه؛ حقایقی تلخ درباره این نوشیدنی خطرناک  آموزشی

عجیب نیس که نوشیدن اون همه شکر در نوشابهای معمولی باعث چاقی بشه اما اینکه حتی نوشابهای رژیمی هم چاق کننده ان غافلگیر کننده س: محققان دانشگاه علوم سلامت تگزاس ۴۷۵ فرد بزرگسال رو به مدت ۱۰ سال زیر نظر گرفتن. نتایج این بررسی نشون می ده افرادی که نوشابه ی رژیمی می خوردند، درمقایسه با کسائی که هیچ نوشابه ای مصرف نمی کردن، در عرض ۱۰ سال ۷۰ درصد به اندازه دور کمرشون اضافه شده بود.

افرادی که هر روز بیشتر از دو نوشابه ی رژیمی مصرف می کردن دور کمرشون افزایش ۵۰۰ درصدی داشت (یعنی پنج برابر!) تحقیق دیگری که به وسیله همین محققان روی موشا انجام شد این احتمال رو مطرح می کنه که اسپارتام (Aspartame) عامل افزایش قند خونه و باعث افزایش وزن می شه. وقتی کبد ما با قند زیاد در خون روبرو باشه اضافه اونو به چربی تبدیل می کنه.

رنگ کاراملی سرطان زا

مضرات نوشابه؛ حقایقی تلخ درباره این نوشیدنی خطرناک  آموزشی

در سال ۲۰۱۱، مرکز غیرانتفاعیِ علم در خدمت منافع عمومی (Center for Science in the Public Interest)، واقع در واشنگتن، دادخواستی رو به اداره غذا و دارو ارائه داد تا استفاده از رنگ کاراملی مصنوعی که در کوکاکولا، پپسی و بقیه نوشابهای کولای قهوه ای رنگ معموله ممنوع بشه. دلیل اونا وجود دو ماده آلاینده در این رنگ بود (۴-متیل ایمیدازول و ۲-متیل ایمیدازول) که در نمونه های حیوانی ایجاد سرطان می کنن. تهدیدی که باعث شد این مرکز با توجه به اینکه رنگ دادن به نوشابها فقط جنبه ی زیبایی داره استفاده از این مواد خطرناک رو غیرضروری بدونن.

در فهرست مواد سرطان زای کالیفرنیا، پرهیز از ۶۵ ماده شیمیایی اکیدا پیشنهاد شده؛ تنها ۱۶ میکروگرم مصرف روزانه ۴-متیل ایمیدازول واسه احتمال دچار شدن به سرطان در یک فرد کافیه. این در حالیه که بیشتر نوشابهای قهوه ای، چه رژیمی و چه معمولی، در یک بطری نیم لیتری شامل ۲۰۰ میکروگرم از این ماده هستن.

سرعت دادن روند پیری

از مضرات نوشابه چه رژیمی و چه غیررژیمی اینه که همه دارای فسفات یا اسید فسفریک هستن؛ اسیدی ضعیف که حالت تیز نوشابه رو در دهن ایجاد می کنه و موندگاری نوشابه رو بالا می بره. گرچه این ماده در خیلی از غذاها مثل گوشت، لبنیات و مغزها پیدا می شه، میزان زیاد اسید فسفریک می تونه مشکلات قلبی و کلیوی، کاهش بافت ماهیچها و پوکی استخوان رو به دنبال داشته باشه. جدا از اینکه این، در مطالعه ای رابطه بین مصرف اسید فسفریک با سرعت گرفتن روند پیری مشخص شده، در این مطالعه که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد معلوم شد که موشایی که در خطر رژیمی با میزان زیاد فسفات موجود در نوشابها قرار گرفتن پنج هفته زودتر از موشایی مردند که مقدار فسفات رژیم غذایی شون در حد عادی بود. این موضوع وقتی بدونیم که در ده های گذشته شرکتای نوشابه سازی سطح اسید فسفریک اجناس شون رو زیاد شدن موجب اضطراب و نگرانی مون می شه.

آلودگی آب

شیرین کنندهای مصنوعی استفاده شده در نوشابها نه در بدن ما جدا سازی می شن و نه حتی لوازم تصفیه ی فاضلاب می تونن اونا رو پیش از بازگشت به چرخه آب به دام بندازن. در سال ۲۰۰۹، محققان سوئیسی از کارخانه های تصفیه ی آب، رودخانه ها و دریاچهای سوئیس نمونه ورداری کردن و متوجه ی سطوحی از اسسولفام پتاسیم، سوکرالوز و ساخارین (acesulfame K, sucralose, and saccharin) شدن که همه در نوشابهای رژیمی به کار برده می شن یا قدیم کاربرد داشتن. بررسی تازه درباره ۱۹ منبع آب شهری در آمریکا وجود سوکرالوز رو در همه اونا نشون می ده. هنوز معلوم نیس این مقادیر کم چه تاثیری روی آدم داره، اما تحقیقات گذشته نشون می ده که سوکرالوز موجود در دریاچها و رودها در بعضی از عادات غذایی جانداران مشکل ایجاد می کنه.

این مطلب رو هم توصیه می کنم بخونین:   معرفی شکل های مختلف روش های رهبری و کارکردهای اون 

مغز نوشابه ای

مضرات نوشابه؛ حقایقی تلخ درباره این نوشیدنی خطرناک  آموزشی

دندان پزشکان نامی واسه وضعیتی گذاشته ان که کودکان با مصرف زیادِ نوشیدنی گازداری با نام «مانتین دو» (Mountain Dew) بهش دچار می شن، «دهنِ مانتین دویی»، به دهانی گفته می شه که تعداد زیادی پوسیدگی دندان در اثر مصرف شکر زیاد این نوشابه در اون دیده می شه. مغز مانتین دویی شاید اصطلاح پزشکی بعدی ای هستش که طبق این محصول نام گذاری می شه. روغن گیاهیِ بُرُمی شده (brominated vegetable oil: BVO) که به این نوشیدنی اضافه می شه تا مانع از جدا شدن مواد طعم دهنده از اون شه یک ماده شیمیایی صنعتیه که در مواد پلاستیکی واسه پیشگیری از اشتعال به کار میره. این ماده که جدا از اینکه مانتین دو در دیگر نوشیدنیای گاز دار با طعم مرکبات و نوشیدنیای ورزشی استفاده می شه، زمانی که به مقدار زیاد مصرف شه، در ایجاد ضعف حافظه و مریضی عصبای بدن اثری شناخته شده داره. محققان فکر می کنن، مثل مواد برمی پیشگیری کننده از اشتعال در فوم مبلا، این ماده شیمیایی در نوشابها به افزایش چربی بدن منجر می شن و شاید در مشکلات رفتاری، ناباروری و ضایعات ماهیچه ی قلب اثر می ذاره. جالبه بدونین استفاده از BVO به عنوان ماده افزودنی به خوراکیا در اتحادیه ی اروپا و ژاپن ممنوعه.

مشکل هورمونا

مضرات نوشابه نه فقط به خود اون که به ظروف نگهدارنده ی اونم مرتبطه؛ همه قوطیای آلومینیومی نوشابها دارای یه جور رزین اپوکسی به نام بیسفنول آ ( bisphenol A: BPA) هستن که واسه جلوگیری از واکنش اسید نوشابه با فلز قوطی به کار می رن. نقش بیسفنول آ در ایجاد مشکل غدد درون ریز شناخته شده و با شکلای مختلف مختلفی از مریضیا از نازایی گرفته تا چاقی و دیابت و بعضی شکلای مختلف سرطانای دستگاه تولیدمثل رابطه داره.

مضرات نوشابه؛ حقایقی تلخ درباره این نوشیدنی خطرناک  آموزشی

مرکز کنترل و پیشگیری از مریضیا، قوطیای نوشابه رو که در رستورانا، دانشگاها و کنار فست فودها دیده می شن به عنوان منبع قرار گرفتن در خطر این ماده شیمیایی معرفی کرده. با این که شرکتای پپسی و کوکاکولا واسه رسیدن به تولید اولین قوطیای حتما گیاهی، که با عنوان قوطیای بدون BPA خبر اونو جار میزنن، رقابت سختی با هم دارن، هیچ کدوم از این دو حاضر به استفاده از قوطیای آلومینیمی بدون BPA نیستن.

مرگ حیوانات

پیش از اینکه به جای قوطیای آلومینیمی به سراغ بطریا برید نگاهی به عکسای رودها، سواحل و نهرهای کشور بندازین، توده جمع از زبالهایی که روی آب غوطه ورند، بطریایی که بیشتر جدا سازی نا پذیرند. چیزی که شاید در این عکسا نبینید پرندگان، لاکپشتا و دیگر حیواناتی هستن که بیشتر این زبالهای خرده ریز رو با غذا اشتباه می گیرن و مقدار خیلی از اونو وارد بدن شون می کنن که قادر به هضم اون نیستن. آخرش این پلاستیکای جمع منجربه مرگ اونا می شه. حدس زده می شه که هر ساله هزاران موجود زنده به این شکل می میرن.

اثرات جانبی مهندسی ژنتیک

مضرات نوشابه؛ حقایقی تلخ درباره این نوشیدنی خطرناک  آموزشی

نگاهی به فهرست مواد موجود در نوشابها بندازین شاید می ببینن که بیشتر این مواد از ذرت درآورده شدن. تقریبا ۸۸ درصد ذرتی که در آمریکا تولید می شه واسه مقاوم سازی در برابر آفت کشای سمّی دستکاری ژنتیکی شدن یا واسه تولید مواد ضدآفت به وسیله خود گیاه تحت مهندسی ژنتیک قرار گرفتن. به دلیل مقررات سهل گیرانه ی بعضی دولتا، و کنترل شدید تولید کنندگان روی اینکه چه نهادی می تونه تحقیق روی این دانه های دستکاری ژنتیکی شده رو بر عهده بگیره، هیچ مطالعه انسانی که بتونه ایمنی این اجناس رو تأیید یا رد کنه وجود نداره. با اینحال محققان جداگونه در تحقیقات خود روی حیوانات متوجه شدن که مصرف اجناس دستکاری ژنتیک شده (GMOs) با تخریب لوله ی گوارش، سرعت دادن پیری و نازایی رابطه داره. اخیرا محققان فرانسوی در بررسی خود پی بردن که موشایی که واسه تموم مدت عمرِ دوساله شون با ذرتِ دستکاری ژنتیک شده تغذیه شدن گرفتار به تومورهای پستانی می شدن و زودتر از موشایی می مردند که تموم عمرشون از دانه های دستکاری ژنتیکی نشده تغذیه شده بودن.

منبع : rodalesorganiclife

 


دسته‌ها: آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید